4/22/2017

Chipsy buraczane, czyli coś dla anemików



Do niedawna zmagałam się z anemią. Poziom hemoglobiny, jak i innych standardów, był zaniżony. Przez pół roku brałam Sorbifer durules, ale efekt nie był zadowalający. Postanowiłam nie łykać niepotrzebnie lekarstw, lecz zmienić coś w swojej diecie.

Na początku krótko o tej chorobie. 
O anemii mówi się, gdy poziom hemoglobiny, erytrocytów oraz wskaźnika hematokryt (stosunek objętości erytrocytów do objętości krwi) jest zaniżony. Choroby tej nie idzie łatwo i szybko wyleczyć. Wymaga profesjonalnego podejścia. W żadnym wypadku nie można na własną rękę faszerować się tabletkami z żelazem
Istnieje kilka klasyfikacji anemii. Jedna z nich określa poziom nasilenia, ze względu na hemoglobinę: łagodna (10 do 12 g/dl), umiarkowana (8 do 9,9 g/dl), ciężka (6,5 do 7,9 g/dl), zagrażająca życiu (6,5 g/dl).
Po zrobieniu morfologii krwi mój poziom hemoglobiny wynosił 9, tak więc stwierdzono mi tę chorobę. Przyczyn jest wiele, ale do najważniejszych z nich należy nieprawidłowo wchłaniany pierwiastek - żelazo. U mnie było to spowodowane chorobą tarczycy, ale temu tematowi poświęcę kiedyś osobny wpis.
Nasuwa się teraz pytanie: Czy warto brać lekarstwa, nie zważając na to, co jemy? Oczywiście, leki są bardzo ważne. Należy jednak pamiętać o diecie. Dzięki prawidłowemu odżywianiu się będziemy zdrowsi, będziemy lepiej się czuć oraz wyglądać. 
Jak wiadomo, przy anemii potrzeba bardzo dużo żelaza. Najwięcej tego pierwiastka zawierają produkty takie jak: podroby (nerki, wątroba), suche nasiona roślin strączkowych, mleko i produkty mleczne, szpinak, buraki.
Poniżej zamieszczam przepis na chipsy buraczane :)

3 buraki obrać, pokroić w plastry. Ułożyć je na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Pokropić oliwą z oliwek, posypać solą i ziołami prowansalskimi. Wstawić do piekarnika na 35 min. przy 180 stopniach. Od czasu do czasu przekręcać plasterki i pilnować, żeby się nie spaliły.


Tak prezentują się nasze chipsy po wyjęciu z piekarnika, smacznego :)
podroby (wątroba, nerki), suche nasiona roślin strączkowych, natka pietruszki > 4 mg;

http://www.poradnikzdrowie.pl/eksperci/pytania/jakie-produkty-zawieraja-latwo-przyswajalne-zelazo/38482/1/
  • podroby (wątroba, nerki), suche nasiona roślin strączkowych, natka pietruszki > 4 mg;
  • pieczywo i inne produkty zbożowe, mięso, drób, jaja 1 - 4 mg;
  • mleko i produkty mleczne, ziemniaki, ryby, owoce, ryż, warzywa < 1mg.


  • http://www.poradnikzdrowie.pl/eksperci/pytania/jakie-produkty-zawieraja-latwo-przyswajalne-zelazo/38482/1/
  • podroby (wątroba, nerki), suche nasiona roślin strączkowych, natka pietruszki > 4 mg;
  • pieczywo i inne produkty zbożowe, mięso, drób, jaja 1 - 4 mg;
  • mleko i produkty mleczne, ziemniaki, ryby, owoce, ryż, warzywa < 1mg.


  • http://www.poradnikzdrowie.pl/eksperci/pytania/jakie-produkty-zawieraja-latwo-przyswajalne-zelazo/38482/1/
  • podroby (wątroba, nerki), suche nasiona roślin strączkowych, natka pietruszki > 4 mg;
  • pieczywo i inne produkty zbożowe, mięso, drób, jaja 1 - 4 mg;
  • mleko i produkty mleczne, ziemniaki, ryby, owoce, ryż, warzywa < 1mg.


  • http://www.poradnikzdrowie.pl/eksperci/pytania/jakie-produkty-zawieraja-latwo-przyswajalne-zelazo/38482/1/

    27 komentarzy:

    1. Bardzo ciekawy pomysł na takie chipsy :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Znajoma mi gp podsunęła i okazał się być świetny :)

        Usuń
    2. Odpowiedzi
      1. Ja właśnie jadłam pierwszy raz i muszę powiedzieć, że całkiem dobre :D

        Usuń
    3. Widziałam już takie chipsy, ale sama jeszcze nie miałam okazji wypróbować :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. To najwyższa pora poeksperymentować w kuchnii :D

        Usuń
    4. robiłam kiedyś, mi nie smakują:(

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Każdemu smakuje co innego, ważne jest jednak, że są bardzo zdrowe ;)

        Usuń
    5. Bardzo lubię buraczki, ale takich cudeniek jeszcze nie jadłam :)

      OdpowiedzUsuń
    6. zdrowy pomysł na dobrą dla zdrowia przekąskę

      OdpowiedzUsuń
    7. Nie da się ukryć, że jestem ciekawa jak smakują :]

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Nawet jak nie przypadną do gustu, to można zrobić chipsy np. z marchewki, ale ze względu na tą anemię wstawiłam z buraków :D

        Usuń
    8. Ja koniecznie musze spróbowac takie zrobić ;)

      OdpowiedzUsuń
    9. no no co za zdrowa przekąska; D

      OdpowiedzUsuń
    10. Swietny pomysl, ja ciagle walcze z anemia, moze takie chipsy pomoga. A o tym leku slyszalam, ale moj lekarz jakos nie zareagowal jak go poprosilam o przepisanie. Pozdrawiam :-)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Polecam Pani włączyć do dieta JAK NAJWIĘCEJ żelaza, czasem leki nie pomogą, lecz odpowiednia dieta już tak. Pozdrawiam również :)

        Usuń
    11. Chipsów nie piekę ale raz w tygodniu wyciskam sok z buraków :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. U mnie ostatnio zakwas buraczany króluje w domu :D

        Usuń
    12. Co tu dużo mówić - uwielbiam! ;)

      OdpowiedzUsuń
    13. Ja nie mam anemii, a niedokrwistość, więc często jem buraki :) Lubię je w takiej formie:)

      OdpowiedzUsuń