Do niedawna zmagałam się z anemią. Poziom hemoglobiny, jak i innych standardów, był zaniżony. Przez pół roku brałam Sorbifer durules, ale efekt nie był zadowalający. Postanowiłam nie łykać niepotrzebnie lekarstw, lecz zmienić coś w swojej diecie.
Na początku krótko o tej chorobie.
O anemii mówi się, gdy poziom hemoglobiny, erytrocytów oraz wskaźnika hematokryt (stosunek objętości erytrocytów do objętości krwi) jest zaniżony. Choroby tej nie idzie łatwo i szybko wyleczyć. Wymaga profesjonalnego podejścia. W żadnym wypadku nie można na własną rękę faszerować się tabletkami z żelazem.
Istnieje kilka klasyfikacji anemii. Jedna z nich określa poziom nasilenia, ze względu na hemoglobinę: łagodna (10 do 12 g/dl), umiarkowana (8 do 9,9 g/dl), ciężka (6,5 do 7,9 g/dl), zagrażająca życiu (6,5 g/dl).
Po zrobieniu morfologii krwi mój poziom hemoglobiny wynosił 9, tak więc stwierdzono mi tę chorobę. Przyczyn jest wiele, ale do najważniejszych z nich należy nieprawidłowo wchłaniany pierwiastek - żelazo. U mnie było to spowodowane chorobą tarczycy, ale temu tematowi poświęcę kiedyś osobny wpis.
Nasuwa się teraz pytanie: Czy warto brać lekarstwa, nie zważając na to, co jemy? Oczywiście, leki są bardzo ważne. Należy jednak pamiętać o diecie. Dzięki prawidłowemu odżywianiu się będziemy zdrowsi, będziemy lepiej się czuć oraz wyglądać.
Jak wiadomo, przy anemii potrzeba bardzo dużo żelaza. Najwięcej tego pierwiastka zawierają produkty takie jak: podroby (nerki, wątroba), suche nasiona roślin strączkowych, mleko i produkty mleczne, szpinak, buraki.
Poniżej zamieszczam przepis na chipsy buraczane :)
3 buraki obrać, pokroić w plastry. Ułożyć je na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Pokropić oliwą z oliwek, posypać solą i ziołami prowansalskimi. Wstawić do piekarnika na 35 min. przy 180 stopniach. Od czasu do czasu przekręcać plasterki i pilnować, żeby się nie spaliły.
Tak prezentują się nasze chipsy po wyjęciu z piekarnika, smacznego :)
Bardzo ciekawy pomysł na takie chipsy :)
OdpowiedzUsuńZnajoma mi gp podsunęła i okazał się być świetny :)
UsuńNie jadłam jeszcze nigdy takich.
OdpowiedzUsuńJa właśnie jadłam pierwszy raz i muszę powiedzieć, że całkiem dobre :D
UsuńWidziałam już takie chipsy, ale sama jeszcze nie miałam okazji wypróbować :)
OdpowiedzUsuńTo najwyższa pora poeksperymentować w kuchnii :D
Usuńrobiłam kiedyś, mi nie smakują:(
OdpowiedzUsuńKażdemu smakuje co innego, ważne jest jednak, że są bardzo zdrowe ;)
Usuńkocham buraczki:D
OdpowiedzUsuń:D
UsuńBardzo lubię buraczki, ale takich cudeniek jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńPolecam zrobić :D
Usuńzdrowy pomysł na dobrą dla zdrowia przekąskę
OdpowiedzUsuńDokładnie :)
UsuńNie da się ukryć, że jestem ciekawa jak smakują :]
OdpowiedzUsuńNawet jak nie przypadną do gustu, to można zrobić chipsy np. z marchewki, ale ze względu na tą anemię wstawiłam z buraków :D
UsuńJa koniecznie musze spróbowac takie zrobić ;)
OdpowiedzUsuń:D
Usuńno no co za zdrowa przekąska; D
OdpowiedzUsuńI do tego całkiem dobra :D
UsuńSwietny pomysl, ja ciagle walcze z anemia, moze takie chipsy pomoga. A o tym leku slyszalam, ale moj lekarz jakos nie zareagowal jak go poprosilam o przepisanie. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńPolecam Pani włączyć do dieta JAK NAJWIĘCEJ żelaza, czasem leki nie pomogą, lecz odpowiednia dieta już tak. Pozdrawiam również :)
UsuńChipsów nie piekę ale raz w tygodniu wyciskam sok z buraków :)
OdpowiedzUsuńU mnie ostatnio zakwas buraczany króluje w domu :D
UsuńCo tu dużo mówić - uwielbiam! ;)
OdpowiedzUsuń:D
UsuńJa nie mam anemii, a niedokrwistość, więc często jem buraki :) Lubię je w takiej formie:)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńBuraki są idealne, jeśli ktoś ma anemię i warto jeść je czasem w bardzo dużych ilościach. Czy każdy ma w ogóle świadomość, czym jest anemia? Interesowaliście się kiedyś tematem? Ja na przykład na stronie https://apteline.pl/artykuly/anemia-objawy-leczenie-przyczyny-czym-jest-anemia-i-jak-leczyc-niedokrwistosc znalazłem bardzo fajne informacje dotyczące anemii.
OdpowiedzUsuń